100 ÅR SEDAN DE VITAS SEGERPARAD I HELSINGFORS

onsdag 16 maj 2018 - 10:45 | 0 Kommentarer

100 ÅR SEDAN DE VITAS SEGERPARAD I HELSINGFORS

Dagens bloggtext- och bloggbild handlar egentligen direkt om Sibbo, men de vitas segerparad idag för exakt 100 år sedan i Helsingfors, den 16 maj 1918, hade följder även för livet ute på landsbygden i Sibbo. När något statsomvälvande äger rum, blir samtiden som förstelnad. Den ena parten kan inte godkänna den andra partens övergrepp och vice versa. 

Detta år har man betonat försonin, som medicin för att undvika ett nytt inbördeskrig i framtiden. Lika viktigt vore det, om man i tid kunde ta itu med problemen, gällande utslagning och utanförskap. 

För att orostider skall uppstå igen krävs många olika orsaker. Det är dock möjligt. Det visar åtminstone händelserna för 100 år sedan. Tillsammans med hjälp från utlandet, kan en annars så obetydlig händelse utvecklas till en oroshärd. 

Det är bara två decennier sedan händelserna på Balkanhalvön. Ävenså händelserna i de afrikanska staterna Sierra Leone och Rwanda lämnar djupa spår och efterklanger, ännu 20 år senare. Alltså det är möjligt, att folk inte kommer överens. Lika mycket finns det också en motvikt. Det gäller bara att upptäcka det i rätt tid.

Bloggbilden är lånad av Mannerheim-muséet i Helsingfors och deras bildarkiv, 

medan bloggtexten skrevs av HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström, 

onsdagen den 16 maj 2018, och på 100-årsdagen 

av hela Finlands befrielse. 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar