BÅSKIS GÄSTGIVERI

lördag 30 juni 2018 - 10:52 | 0 Kommentarer

BÅSKIS GÄSTGIVERI

Imorgon släpps äntligen taxibilarnas trafik fri i Finland. Och nu börjar egentligen en osäker tid. För det blir en tillbakagång på nästan 100 år. Då fanns det något som hette hållskjutsar vid våra gästgiverier. På landsbygden beställde man häst och vagn med hjälp av gästgiveriets skjutskarl. Det motsvarar ungefär dagens taxichaufför. På den ovanstående bilden syns Båskis gästgiveri. Det var det största gästgiveriet i Kyrkoby, det fanns nog även andra gästgiverier i närheten. Båskis kunde på 1800-talet liknas vid ett pensionat eller ett litet hotell på landsbygden. 

Under 1800-talet ägdes gården av familjen Oljemark. En av dem har jag tidigare skrivit om i en blogg: Kommunalpolitikern Hjalmar Oljemark, som föddes på gården år 1874 och som de röda lät avrätta ute i Storkärr, vårvintern 1918. Grymma öden i vår gemensamma historia.

Hållskjutsen stod alltid klar på Båskis. Skjutskarlen väntade att det fanns tillräckligt med betalande resenärer och sedan körde han först till Nickby järnvägsstation, och därifrån en vända till antingen Kervo eller Borgå. Mera sällan gick resan till Helsingfors. Men det kunde finnas undantag. Vägarna var inte lika fina som det är nu, utan de flesta vägarna var grusbelagda och ganska smala och krokiga. Man kom inte heller upp i likadana hastigheter som nuförtiden, och därmed kunde en resa mellan t.ex. Helsingfors och Sibbo ta en hel dag i anspråk. Vid varje sjätte kilometer skulle hästarna bytas ut, och nya utvilade hästar skulle erhållas. 

Bloggbilden togs av undertecknad, och bloggtexten skrevs av 

HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström

Lördagen, den 30 juni år 2018 

Kategorier :

Resor

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar