BJÖRN DEN BLODIGE - VIKINGASPELET I SIBBO SOMMAREN 1989

tisdag 26 juni 2018 - 17:42 | 0 Kommentarer

BJÖRN DEN BLODIGE - VIKINGASPELET I SIBBO SOMMAREN 1989

För den som inte läser dansk press, så här kommer en lite sorglig nyhet från Danmark. Den 19 juni 2018 somnade den danska prinsessan Elisabeth (1935-2018) in. Hon blev 83 år. Hon var den danska drottningen Margrethe II:s kusin. Prinsessan Elisabeth hade anknytningar till Sibbo. Hon besökte som ledare för vikingaspelen " Björn den blodige " Sibbo sommaren 1989. Med grillad vildsvin och bronslurar intog de danska vikingar Söderkulla friluftsscen. Den kände regissören Carl-Petter Teckenberg översatte pjäsen från danska till svenska, och försåg vikingaspelet med svenskt ljudband. Och prinsessan Elisabeth satt på första parkett och njöt av hela spektaklet, mellan rök och damm. Och även av lite myggbett i den ljumma sommarkvällen. 

Själv deltog jag inte i evenemanget, utan satt faktiskt vakt på glassfabriken Ingman. Men jag kunde se röken på långt håll. Skulle det ha varit möjligt att vara med ? I teorin ja. För vi sållades i ett tidigt skede ut. Men jag kom som sagt inte med. Det kom min bäste skolkamrat. Och jag är likaså stolt. Jag har fått uppleva vikingaspel, på ort och ställe i Frederikssund. Men det blev senare, våren 2005. 

Jag har fått besöka Danmark trenne gånger. Första gången år 1988, som en lägerskolresa. Sedan år 2001 i södra Danmark, och då besökte jag Aabenraa, den lilla gränsstaden mot Tyskland, där vår Marcussensorgel är byggd, år 1951. Och den tredje gången år 2005 hela Själland runt. Det var H.C. Andersens jubileumsår. Så då utkom en hel del klassiska böcker i nytryck. Jag besökte förresten H.C. Andersens lilla grav på Assistens kirkegård, i Köpenhamn. 

Men Björn den blodige passade Sibbo utmärkt. Vi är bägge utsprungna ur vikingarna, sibboborna och frederikssundsborna. Temperamentet är hett och ibland våldsamt. Leve Sibbo och Norden ! 

Bloggbilderna är lånade av A/S Fotonova Danmark, gällande vikingaspelets bild med bronslurarna, 

och prinsessan Elisabeths bild är från Billedbladet, Danmarks största kvällstidning. Den s.k. " kvällspressen " ! 

Dannebrogens bild är lånad av Spekulerande Seniorer i Sverige ?! 

Bloggtexten är dock skriven av HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström

Onsdagen, den 27 juni år 2018 

Kategorier :

Kultur & Konst

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar