EN FLÄKT AV FORNTID

onsdag 7 mars 2018 - 14:12 | 0 Kommentarer

EN FLÄKT AV FORNTID

Som en fläkt av forntid, så skall dagens blogg handla om bronslurar, som bild och som instrument. På bilden ovanför faktiskt en dansk bronslur från bronsåldern, därav faktiskt namnet på musikinstrumentet. 

Och anknytningen till Sibbo? 

Sommaren 1989, för snart 29 år sedan uppfördes på Söderkulla friluftsscen, det danska vikingaskådespelet " Björn den blodige ". Äkta danska skådespelare kom med flyg, bronslurar och övrig rekvisita från Frederikssund, Sibbos danska vänort. Innan besöket hade ljudtekniker under ledning av den kände regissören Carl-Petter Teckenberg, från Nickby, stenhårt både översatt och inövat ett svenskt ljudband, en slags dubbning från den talande danskan till en svenska, på sibbodialekt. 

I pausen fanns till salu helstekta vildsvin och kaffe med tilltugg. 

Den danska prinsessan Elisabeth, kusin till den danska drottningen Margrethe II, medföljde sällskapet, och gav således en kunglig prägel. En slags taffel på hög diplomatisk nivå. 

Jag befann mig under den här tiden på sidan om: Slet häcken av mig på Ingmans glassfabrik. Jag cyklade varje dag, tur-retur 20 kilometer, i såväl regn som solsken. 

Men ingen kunde undgå att något speciellt hände i Sibbo, och hela Finland denna sommar. Ljuden från Söderkulla friluftsscen hördes vida omkring. Och från Ingmans fabrik såg jag faktiskt en hel del av evenemanget. 

Bloggtexten- och minnena skrevs av 

HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström

Onsdagen, den 7 mars 2018. 

Bildkälla: A/S Gyldendals Forlag, i Danmark. 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar