GAMLA PUMPHUSETS ÖDE?

lördag 10 mars 2018 - 10:25 | 0 Kommentarer

GAMLA PUMPHUSETS ÖDE?

Bilden ovanför är medvetet suddigt. Gamla Pumphusets öde? Det har varit på allas läppar den gångna veckan. Byggnaden är från 1914, och användes som namnet anger, att pumpa vatten från ån, och sedan via rör leda alltihop till reningsverket, som ligger rakt, eller ca. 500 meter söderut, sett från pumphusbyggnaden. Tyvärr har den sistnämnda byggnad stått tomt i 30 år. Och därmed satt sina spår. Hur gärna man skulle vilja bevara denna skyddade byggnad, så går det bara inte att rädda detta hus mera. 

Det är egentligen inget större problem. Om man vill rädda detta hus finns en relativ förmånlig lösning på problemet. Vi lever nämligen inte år 1914, när det som jag som professionell historiker, nu som följande tänker föreslå år 2018, när tekniken är möjlig för detta förslag: Man avfotograferar det befintliga huset från alla vinklar, så inhämtar man ett utlåtande från Museiverket, där det entydligt och klart framgår, att byggnaden inte kan räddas för eftervärlden. Sedan river man helt sonika hela rasket, för tomten är värdefull. Och så kan man uppföra en likadan byggnad på samma plats. Tomten lär tåla samma vikt, som den byggnad, som finns där på samma plats. 

Om detta inte låter göra sig, så då blir det för kommunen att sälja huset i befintligt skick. Sedan får den nya ägaren bestämma vad som skall göras inomhus. 

I Sibbo har vi blivit bättre på att restaurera befintliga hus, och också att hitta nya lösningar. Som det är nu, mår inte det gamla pumphuset något vidare, och till sist faller väggarna och därmed hela byggnaden ihop. 

Jag är som historiker inte alls av den åsikten att allt måste bevaras. Om man inte hittar på en vettig funktion för en byggnad, då skall man avyttra den. 

När man planerade Östanåparkens område, och var jag faktiskt med och tittade på skisserna. Ja, redan då visste jag, att denna byggnad måste man riva. Jag har nämligen varit inne i denna byggnad, då den nyss hade blivit tömd av sin sista ägare. Och sett hur åvattnet fyllt utrymmet. Senare tiders illdåd har gjort ännu mer skada. Parallellerna mellan den Nya Förvaltningsbyggnaden och det gamla pumphuset är slående lika. Bägge byggnaderna blev länge på sidan om, och kunde inte åtgärdas. Nu börjar tidens tand ta ut sin rätt och dessa byggnader har förfallits, till ett verkligt sorgligt skeende. 

Jag håller tummarna för att det löser sig för det Gamla pumphuset! 

Fotografiet ovanför togs av undertecknad,

fredag kväll, den 9 mars 2018, och

bloggen skrevs av 

HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström 

Lördagen, den 10 mars 2018 

 

 

 

 

Kategorier :

Kultur & Konst

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar