HISTORISK DAG FÖR SIBBO OCH ÖVRIGA VÄRLDEN

fredag 16 februari 2018 - 10:25 | 0 Kommentarer

HISTORISK DAG FÖR SIBBO OCH ÖVRIGA VÄRLDEN

Det är en historisk dag för Sibbo idag. För första gången lanseras #mysipoo-bloggportalen. För oss sibbobor, som fått den stora äran att börja skriva om vår gemensamma vardag, är det en uppgift, som vi nu får se, om vi är den stora uppgiften mogen?

Påven Franciskus brukar några gånger om året hålla sin årliga mässa till befolkningen i Rom, och till den övriga världen. Urbi et orbi. Den brukar även vända sig till hela världen via televisionen, också till Finland. Man behöver inte vara katolik för det, mässan är ekumenisk.

Varför blandar jag in katolicismen idag, och skriver inte om Nickby eller Sibbo i min första blogg, som nu även skall läsas på Sibbo kommuns hemsidor?

Två orsaker bakom mitt kanske udda ämnesval: För det första idag firar Republiken Litauen sin 100-års självständighetsdag, utropad som självständig republik från Kejsardömet Ryssland, den 16 februari 1918. Och Inrikesministeriet har gått ut med rekommendation, att flagga med blåvita nationalflaggan i Finland idag, så även i lilla Sibbo.

För det andra: Majoriteten av litauerna är katoliker ännu i denna dag som är. Av de baltiska länderna finns här andelen mest katoliker, liksom Litauens grannland i väst: Polen.

Ifjol firade vi reformationens 500 årsjubileum, även i lilla Sibbo. Och eftersom jag har ett förflutet som kyrkoguide i Gamla kyrkan, vill jag särskilt lyfta fram denna aspekt. Vi var katoliker, innan vi antog den evangelisk-lutherska tron. Avslutningsvis, må vår biskop Björn Vikström välsigna Sibbo, Finland och Litauen idag. Och även katoliker och lutheraner. En gång full av skismer, idag mera drag av försoning.

HISTORIKERN i SIBBO

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar