NYBROVÄGEN 67 - TVENNE HÖGHUS FRÅN ÅR 1968

fredag 11 maj 2018 - 11:11 | 0 Kommentarer

NYBROVÄGEN 67 - TVENNE HÖGHUS FRÅN ÅR 1968

Dagens bloggtext skall beskriva hur det är bo i ett höghus, eller mera exakt två höghus. Detta år, 2018, fyller husen 50 år. En genomfattande grundrenovering ägde rum åren 2005-2006. Den ursprungliga arkitekten Niilo Pulkka (1912-2005) hade nyss avlidit, när man inledde ansiktslyftningen av de gamla personalbostäderna på Nickby sjukhus. Pulkka var en slags " hovarkitekt " för HUCS, Helsingfors universitets centralsjukhus. Tillsammans med sin hustru Aili Pulkka (1915-1987) drev de gemensamt en arkitektbyrå; Aili ja Niilo Pulkan arkkitehtitoimisto Oy, i Helsingfors åren 1952-1987. 

Många höghus planerades in, flera av dem på Albertsgatan och Kalevagatan i Helsingfors. Även personalbostäder i Munksnäs och gravgården ute på Furumo, i dåtida Helsinge landskommun. 

Niilo Pulkka var med i en grupp, som ritade Rovaniemi nya busstation. Arbeten var många, men lönen var knapp. Det gällde att rita nya byggnader från tidig morgon till sen kväll. Familjelivet blev lidande, då ingendera av paret Pulkka hade någon fritid. 

Idag är höghusen på Nybrovägen 67 nergångna igen. Kommunbostäder Ab köpte höghusen, och driver mer eller mindre social hotellverksamhet, givetvis olaglig verksamhet ! 

På något sätt känns det väldigt bakvänt, att Sibbo kommun gjorde ett så stort misstag, med att inte köpa dessa två höghus, av Helsingfors stad. Pengar skulle ha funnits, men viljan saknades. 

Nu väntar vi som bor i höghusen, på den kalla dag, som skall komma. Det dimper ner ett tunt brev i postlådan. Där står det kort och cyniskt, att Kommunbostäder Ab sålt höghusen till bästa anbud. Vad som skall hända med hyresgästerna bryr sig inte husbolaget om ! Det blir allmän vräkning. Och nya hyreslägenheter lär vi inte få ? 

Under broarna i Sibbo kan vi inte bo, det är väl nästan klart ? 

Det blir en svår tid, då riktigt förmånliga hyresbostäder saknas i Sibbo. Kanske måste vi för första gången flytta från ort och ställe. Och det blir nog ett hårt slag för Sibbo kommun ! 

Bloggbilden togs tisdagen den 8 maj 2018, och bloggtexten skrevs av

HISTORIKERN i SIBBO Pär-Erik Sjöström,

fredagen den 11 maj 2018. 

Kategorier :

Hus & Hem

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar