OM SÖDERKULLA GÅRDS LADUGÅRD

tisdag 10 juli 2018 - 16:06 | 0 Kommentarer

OM SÖDERKULLA GÅRDS LADUGÅRD

Näthatet är så inflammerat f.n., så jag bestämde mig för att ta en annan bloggbild och skriva en annan bloggtext. Det är inte trevligt att bli officiellt uthängd och mordhotad. Tidigare skulle man ha fått åtminstone böter för sådana tilltag. Idag ser man mellan fingrarna. Jag förstår mer än väl, att de tillfälliga trafikstrulen i Nickby är en ytterst inflammerad och att en liten del inte alls kan acceptera de nya arrangemangena. Plåtkossorna är så heliga, att varje åtkomst, orsakar heta känslor. Och att dessutom Sibbo kommun varit ytterst dåliga att informera, gör inte saken bättre !

Men nu till Söderkulla gårds ladugård. Här ses resterna av jordbruksskolan, som var verksam på Söderkulla gård från 1860-talet fram till 1910-talet. Här utbildades agronomer, kommande jord- och skogsbönder. Ladugården var en del gårdens bruksbyggnader. Och här stod kossorna i rad, för att mjölkas, gå på beten och dyngan togs till vara. 

Söderkulla gårds nuvarande huvudbyggnad är från år 1908, alltså 110 år gammal i år. Arkitekt var Karl Lindahl. Men redan år 1556 nämndes Söderkulla gård, som kungsgård under Gustav Vasas tid. Härifrån gick leveranser av säd. och övriga lantbruksprodukter direkt till Stockholm. 

Denna sommar har man öppnat en trädgårdsbod i den gamla ladugården. Får se huru kommersen lyckas ?

Bloggbilden togs av undertecknad, och bloggtexten skrevs av HISTORIKERN i SIBBO 

Pär-Erik Sjöström

Tisdagen, den 10 juli år 2018 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar