ÖSTANÅPARKEN ÄR EN GIGANTISK KULTURKITTEL

lördag 17 februari 2018 - 12:53 | 0 Kommentarer

ÖSTANÅPARKEN ÄR EN GIGANTISK KULTURKITTEL

Jag kunde inte motstå frestelsen, som väcktes igår, när jag bloggskrev för första gången på riktigt. Bilden ovanför är tagen idag av mig själv, i arla stund, denna lördagsmorgon.  Byggnaden är Festsalen, ritad av arkitekt Gunnar Taucher (1886-1941) och uppfördes som festsal till Nickby sjukhus. Skisserna godkändes år 1938. Men så kom Vinterkriget emellan, och byggnaden kunde efter många om och men invigas i mars 1940. På ytterväggen finns två reliefer; Den ena har årtalet 1939, då man egentligen skulle ha invigt denna byggnad, i äkta funkisstil. Och på den andra finns Helsingfors stadsvapen, eftersom Nickby sjukhus ägdes av Helsingfors stad vid denna tid.

Under åren 1939-1945 användes festsalen som fältlasarett. Patienter vid Dals och Stengårds sjukhus var evakuerade, i långa rader av sjukhussängar. De hade flyttats under bombardemangen i Helsingfors, i synnerhet under februari månad år 1944.

Bl.a. den kända fotografinnan Signe Brander (1869-1942) avled i festsalen och gravsattes i en anonym massgrav på sjukhusets område. Jag är en av sibboborna, som tycker att Signes minne borde uppmärksammas med en skylt inne i festsalen. Även ett svartvitt fotografi, som finns i stadsmuséets bildarkiv, borde kunna vara möjligt att  göra en kopia, och hängas upp på väggarna? Jag vet att denna bild finns, för jag har sett den i en bok om Nickby sjukhus.

Östanåparken är en gigantisk kulturkittel, att ösa ur, även i framtiden!

Bloggen skrevs av

HISTORIKERN i SIBBO

Pär-Erik Sjöström

Lördagen, den 17 februari 2018

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar