VÅRT DAGLIGA BRÖD

fredag 6 april 2018 - 12:58 | 0 Kommentarer

VÅRT DAGLIGA BRÖD

Det har blivit dagens melodi. I arla stund bakas vårt dagliga bröd, även i Sibbo, tre dagar i veckan. På småtimmarna knådas degen till olika brödsorter. Sedan gräddas de, och levereras till våra livsmedelsaffärer i Nickby och Söderkulla. Vi köper brödet och bär det hem. Vi bryter brödet, och delar det med vår familj. Eller som i mitt fall, ensamt i köksvrån. 

I Sydeuropa doppar man det vita vetebrödet i en skål, fylld med nypressad olivolja. Hos oss skall man gärna ha ett lager med riktigt mejerismör på. Låt vara ohälsosamt. Det är smaken man är ute efter. Och sedan ett lager med skorpskinka och skurna körsbärstomater i lagom tunna skivor. 

Vårt dagliga bröd är gammalt bröd, när klockan passerat 21:00. Då ropar man ut i högtalaren, att nu kan man avhämta en kasse bröd för ett par euro per kasse. Så bryts igen brödet, kanske doppat i en skål, fylld med vinäger utblandad med vatten? 

Och det skall vara Dig givet, som min kropp och utgjutet som mitt blod, lär oss kyrkan. Utan bröd, får Du gå hungrig, och utan dryck, får Du gå törstig. 

I särla stund är det inte brukligt att bryta bröd, på en välfylld mage vilar ingen, och nattsömnen störs. När maten spjälks och den inre motorn är i gång, kan kroppen inte få en lugn stund. 

En gång var brödet knappt, och i otider har man varit tvungen att blanda bark i det knappa mjölet. Barken var vass, och de färdigt utsultna kropparna klarade inte av att smälta det dagliga barkbrödet. Nöden blev döden, för 150 år sedan, år 1868. 

Dagens sibbobor vet inte hur svält känns i kroppen. När det river i inmätet och när knoppen känns som en tunn bomullsboll. För 150 år sedan fick många sibbobor plötsligt i sin hunger se i syner. T.o.m. torrt gräs smakade, men spädbarnen klarade inte av denna pärs. Hur gärna hade man inte kastat de utmärglade till vargamåltid?

Det dagliga brödet fanns inte heller på borden år 1918, för hundra år sedan. Då var det inte Naturen som hade sitt finger med i det dunkla spelet, utan girigheten och avundsjukan. 

De välbeställda ville inte ge av sitt överflöd, och de utsultna hade inte pengar att köpa sig något dagligt bröd. När ingen nåd ges, då kommer Döden på besök och befriar sina offer från de världsliga plågorna. 

Det är det dolda budskapet i denna blogg. 

 

Bloggtexten skrevs av HISTORIKERN i SIBBO

Pär-Erik Sjöström. 

Bildkälla: Turun kellarinravintola Ab i Åbo. 

Fredagen, den 6 april 2018 

Kategorier :

Mat & Dryck

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar