Hår och hud

onsdag 7 november 2018 - 00:00 | 1 Kommentarer

Nu har jag blivit bestrålad i drygt tre veckor och huden ser bra ut. Lite rödaktig precis under halsen men inga besvär. Röntgensköterskorna har också konstaterat att huden klarat sig väldigt bra och att jag antagligen kommer att komma lindrigt undan. Hårhudad som man är.

Håret måste jag nog färga. Det känns lite för grått för mig. Jag är inte redo för det. Visseligen kan färgen ännu ändras, håret är så kort än. En julklapp åt mig?

I oktober uppmärksammades bröstcancern i och med rosa bandet -kampanjen. Man vill sprida kännedom om hur allmän bröstcancern är, hur lite folk vet och förstår och sist men inte minst, samla in pengar till cancerfoskningen. Ett effektivare sätt än rosa bandet, enligt min åsikt, vore att inte använda peruker eller mössor/dukar. Vips, ser gatubilden annorlunda ut och bröstcancern blir mer konkret än vad den blir med en rosa bandet -pins på skjortkragen. Detta har jag dock inte vågat föreslå för mina ”medsystrar”. Det kommer ganska tydligt fram att man inte vill gå med flinten bar om det finns andra alternativ och tanterna kan bli upprörda. Men effektivt vore det! Om man nu vill sprida budskapet om att ”vi” finns överallt. Och varför inte? Varför inte prata än mer öppet om det? Jag förstår inte. Jag slänger ut mig mitt tillstånd till höger pch vänster. På gott och ont har jag märkt... Vissa blir lite förskräckta och visst kommer det lite extra blickar då man går med flinten bar. Folk undrar väl om man är hårlös pga cellgifter eller något annat. Säkert skulle det också ändras om det fanns fler av oss. Också vi som mår bra, kan leva normalt, motionera eller träna på gym. Vore det inte bra att visa att det finns av oss som mår bra också? En cancerbehandling behöver inte ta knäcken på oss och det budskapet borde komma fram. Då skulle de nydiagnostiserade inte heller behöva bli helt förstörda utan se hoppet från början. Nu känns det som att ett cancerbesked betyder livets slut. Tyvärr finns det en lång lista på värre saker och öden i världen än bröstcancer hos vuxna kvinnor.

Bilden från söndagen, då jag fick familjen med(tvingad) på skogsutflykt.

1

Kommentarer

 • Linda

  07.11.2018 20:40 (15 månader sen)

  Ett välkänt företag lockade i oktober konsumeter med att köpa 2 dricksflaskor till priset av 14,90e och de donerar 1,50 eur/set till cancerforskning. Jag tänkte först köpa ett set, sen två... 4 flaskor, alltid kan man ge bort som present. Sen blev jag sur. Arg. Det är en ganska futtig del av priset som går till forskning, 1,50 eur! Kanske företaget kunde minska lite på sin egen vinst och donera en större del? Eller tänk om alla konsumenter skulle låta bli att köpa flaskorna (jag menar hur många flaskor har man inte från förut??!) och inställt ge hela summan, 14,90 eur(*2) till forskning. Jag tyckte det verkade vettigare!
  Och jo, jag tror också många skulle klara svåra och tunga behandlingare lite lättare och om det från början skulle finnas en tanke om att det här slutar bra, det finns hopp, man fokuserar på det positiva och glädjer sig av de bra dagarna under behandlingen. Och där min vän är din blogg en bra startpunkt, du kunde ge ett ansikte för detta nya tankesätt!
  Ps. Vilken färg tänker du färga håret?

  • Stella Wallenius

   11.06.2019 08:02 (8 månader sen)

   Oj hej! Märkte kommentaren först nu :-o Tack vännen! Det var viktigt och till och med lite roligt, ett slags projekt, när jag började skriva. Nu, då det inte händer så mycket (och jag har återgått till heltidsjobb), är situationen lite annan. Men, jag håller bloggen vid liv tillsvidare, tänkte sikta på 3 eller 5-årsgranskningen. Efter det är risken för återfall i min typ av cancer väldigt liten.


Skriv kommentar