Tiistaikirje 31 - 30.7.2019, Huh hellettä sanoi jänis pakkasella!

tisdag 30 juli 2019 - 11:50 | 0 Kommentarer

Kun vanhenemme, elämän piiri pienenee ratkaisevasti  ja silloin helposti masennus ja tylsistyminen hiipivät vakituiseksi seuralaiseksi.  Tiedostan asian, mutta aina ei oikein riitä voimia tylsyyden torjumiseen. Varsinkin silloin, kun terveydentila ei ole parhaimmillaan, sitä antaa helposti periksi ja jää neljän seinän sisään pyörittämään omia ajatuksiaan… Olen ihan tietoisesti yrittänyt pistää kapuloita rattaisiin tähän tylsistymiseen ja aina joskus siitä seuraakin sitten oikein hienoja hetkiä ja kokemuksia. Pitää vaan lähteä liikkeelle!

Yhtenä päivänä ajateltiin vaan ajaa kotiin rautakaupasta vähän eri reittiä, kuin tavallisesti. Mutta kuinka ollakaan isäntä, joka oli ratissa hurauttikin meidän kotitien ohi ja naurettiin sitten, että no, voidaanhan me käydä kääntymässä jossain.  Mutta sellaista oikein hyvää kääntymispaikkaa ei sitten heti tullutkaan vastaan, joten matka jatkui. Jossain vaiheessa päätettiinkin käydä katsomassa, minkälainen paikka Pornainen on. Minä olin joskus vuosia sitten käynyt siellä yhden työtoverini luona, mutta enää ei oikein ollut minkäänlaista käsitystä itse paikasta.  Ajettiin mm. todella kivan, vanhan kivikirkon ohi. Sen verran pysähdyttiin, että napsasin kuvan kirkosta ja huomasin siinä mäessä kävelemässä kaksi vanhaa naista rollaattoreiden kanssa. Ikää oli molemmilla jo reippaasti ja liikuttavan tilanteesta teki se, että toinen mummo ei millään meinannut jaksaa työntää rollaattoriaan mäen päälle ja toinen siitä sivusta sitten häntä avusti ja työnsi toisella kädellään omaa rollaattoriaan mäkeä ylös ja toisella kaverin rollaattoria… hetken jo ajattelin, että pitääkö yrittää saada auto parkkiin ja mennä auttamaan, mutta  selvisivät mummot mäen päälle ja suuntasivat kohti kirkon pääovea. Ja minä sain taas lisää ajateltavaa vanhusten tilanteesta ja asemasta yhteiskunnassamme. Monta kaunista paikkaa näimme Pornaisissa ja minusta tuntuu, että sinne pitää jonain päivänä palata katselemaan ihan ajan kanssa…

Jossain vaiheessa ympäristöopin tuntiamme todettiin, että nyt oltiin jo niin kaukana kotoa, ettei takaisin kannattaisi enää kääntyä, vaan tehdään suosiolla lenkki ja ajetaan kotiin Nikkilän keskustan kautta. – Taustalla oli pieni herkuttelun halu… voitaisiin käydä jäätelöllä samalla siinä porkkanaympyrän vieressä olevalla jäätelökioskilla, sillä aika lämmin päivä oli tuo retkipäivämmekin.

Ennen Nikkilää oli kuitenkin taas pakko pysähtyä, kun melkein tien vieressä oli aivan hurmaava taideteos: joku oli nähnyt todella vaivaa, ja rakentanut pellolleen hevosen, pari possua ja vuohen (?). Puusta ne oli nakuteltu ja maalattukin. Taideteos nökötti siinä jokaisen ohikulkijan ihailtavana. – Minä aina sytyn tällaisille omatekoisille töille, jotka kertovat paitsi tekijästään, antavat myös jonkin leiman koko paikalle… ”se oli siellä, missä ne possut, hevonen ja vuohi laidunsivat siinä tien vieressä…” Nyt jälkeen päin vähän harmittaa, ettei navigaattori ollut päällä, että olisi voinut paikallistaa tämänkin ”veistoksen” johonkin tiettyyn paikkaan. Pitää varmaan  ruveta pitämään navigaattoria päällä aina silloin, kun liikutaan jossain normaalien reittiemme  ulkopuolella!

Pakko on jo nostaa hattua itselleenkin, kun viimeaikaisten helteidenkin aikana sentään aika usein lähdettiin vähän liikkeelle saamaan vaihtelua arkeen. Ja lauantaina ystäväpariskuntakin teki saman tempun… soittivat, että ollaanko kotona, kun on niin kuuma ja heille tui mieleen, että nyt voisi poiketa, kun kotonakin on niin kuuma, ettei mitään jaksa tehdä ja autossa ainakin on ilmastointi! – Mukavaa vaihteluahan se oli meillekin, etenkin, kun pari muuta ystävää oli ilmoittanut, ettei missään tapauksessa näin kuumalla ilmalla lähde minnekään…

Tästä tulikin mieleeni, että miten monella vanhuksella on ongelmana helteillä kuumuus? Onko muuten esim. ilmalämpöpumpun asentaminen kotitalousvähennyksen piiriin kuuluva asia… ainakin omat kokemukset sen vaikutuksista asumismukavuuteen ovat todella hyvät ja suosittelen ehdottomasti sitä, jos mitenkään budjetti antaa myöten.

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar