Tiistaikirje 35 - 27.8.2019 Mikä avuksi ikäihmisten pankkihelvettiin?

tisdag 27 augusti 2019 - 11:50 | 0 Kommentarer

Istuttiin taas kerran Navetassa kahvilla. Päivä oli aurinkoinen ja ihmisiä oli liikkeellä ihan kiitettävästi. Tavallisesti kahvitellaan Navetan sisätiloissa, mutta nyt tuo elokuinen ilma houkutteli ulkoilmahetkeen. Mielenkiintoista N`avetassa on se, että melkein joka kerta siellä käydessäni, löydän sieltä jotain uutta ja erilaista, jota en ole huomannut aikaisemmin.  Tällä kerralla huomasin sinne hyvin piilotetun puisen auton, joka varmasti kiehtoisi pieniä piipahtajia, mutta joka toimi  istutusten reunalla hauskana yksityiskohtana ihan sinälläänkin.

Nautin hyvästä kahvista ja Brita-kakun palasesta sadekuuron kasteleman ulkopöydän äärellä, kun yks kaks korviini  tuli pätkä naapuripöydän keskustelua :

-          Eihän tätä voi enää kun ihmetellä! Miten pankit ovat saaneet tällaisen vallan ja yliotteen ihmisistä?!   Heräsin päiväuniltani.

-           Mitä asiakas voi enää tehdä? Ajattele, jos ei ole käytössä nettiä, niin sehän tarkoittaa, ettei käytännössä ole mahdollisuutta hoitaa mitenkään raha-asioitaan!

-           No kyllä se aika vaikeaa onkin, eikä kaiken uuden opettelukaan niin yksinkertaista ole enää tässä iässä. Ja kaikesta nyhdetään vaan aina isompia ja isompia maksuja, vaikka pankit pelaavat meidän rahoilla! Minua niin harmitti siskoni puolesta, kun hän oli saanut puhelinoperaattoriltaan kirjeen, että paperilaskusta peritään ensi kuun alusta alkaen 3,90e per lasku! Ja sitten kun sisko menee pankkiin sitä maksamaan, siitä peritään vielä lisää 7euroa, että maksaa omalta tililtään puhelinlaskunsa!

-          Se pitää pistää suoraveloitukseen. Eihän tuollaiset hinnat ole tältä tähdeltä!

-          Juu, ei. Mutta siinä suoraveloituksessakin on oma ongelmansa, kun se nosto näkyy tiliotteella vasta seuraavassa kuussa!  Ei sitä millään muista, minä päivänä mikäkin lasku erääntyy maksettavaksi, jos kaikki laskut menee suoraveloituksella. Ja sitten tullaan siihen, että ihmisellä itsellään ei ole enää mitään käsitystä siitä, mitä siellä tilillä on rahaa vai onko mitään. Sitten ei uskalleta ostaa ruokaa, eikä lääkkeitä, kun pelätään, ettei rahat riitä! Ja nykyisin kun nostat automaatilta rahaa ja otat kuitin, se kuitti ei enää sisällä saldoilmoitusta, vaan ainoastaan kuitin siitä nostotapahtumasta! Jos haluat tietää tilin saldon, sinun on tehtävä saldokysely ja sekin on maksullinen!

-          Ei, hemmetti. Miten hän on tähän asti asioitaan hoitanut?

-          Käy kerran kuussa nostamassa eläkerahat ja makselee käteisellä sitten laskut ja kauppareissunsa. Mutta kun taksat on tuollaisia, niin ei siinä oikein ole mitään järkeä siinäkään, kun eläke ei kuitenkaan mikään iso ole. Ja nyt asia vaikeutui vielä entisestään, kun kylällä ei ole enää yhtään rahaliikennettä hoitavaa pankkikonttoria. Laskunmaksuun on mentävä bussilla Porvooseen!

-          Kyllä tuo on ihan älytöntä. No, et sitten sinä ole tarjoutunut hoitamaan hänen pankkiasioitaan netissä?

-          On siitä keskusteltu, mutta omat ongelmansa on siinäkin, kun ei nyt ihan lähekkäin edes asuta.

-           Eikä hänellä ole siinä lähellä ketään ystävää, joka osaisi toimia netissä?

-          Ei ole ja tuskin hän haluaisi kenellekään vieraalle tilitietojaan ja pankkiasioitaan kertoa. Kun kuitenkin on ihan skarppi ihminen ja tottunut hoitamaan omat asiansa…

-          No on siinä ongelmaa ratkottavaksi! Ja vaan sen takia, että päättäjät eivät ole ymmärtäneet, mitä heidän päätöksistään seuraa ikäihmisille! Elämä menee todella vaikeaksi ja hankalaksi ja täysin ilman omaa syytä! Kyllä tällaisille isoille muutoksille pitäisi aina laittaa niin pitkä siirtymäaika, että kaikilla olisi   mahdollisuus niihin sopeutua!

-          Niin, siis tarkoitatko, että sellainen, että vanhat ehtivät kuolla pois jaloista?!

-          No, karkeasti sanottuna noin. Mutta eihän ihmisten toimintakykyä ja itsenäistä elämää saisi ulkopuoliset säädellä pelkän voitontavoittelun nimissä!  - Eikä se nettimaksaminenkaan ihan ongelmatonta ole… jotkut laskut tulevat sähköpostiin niin aikaisessa vaiheessa, että eräpäivään on toista kuukautta aikaa. Ei ole ihme, jos ihmisille tulee maksuhäiriömerkintöjä, kun tällaiset laskut jäävät roikkumaan jonnekin sähköpostin pohjalle … ei niitä sitten enää muista! Minä olenkin ottanut sen tyylin, että maksan  kaikki laskut heti kun ne tulee, niin eipähän unohdu!  Mutta eihän se tietysti ihan fiksua ole sekään, että antaa omat rahansa ihan ilmaiseksi firmojen käyttöön useammaksi viikoksi… tosin eipä siitä rahasta pankkikaan mitään maksa, jos se tilillä seisoo…

Olipas painavaa asiaa näillä miehillä! mieleni teki useampaan kertaan nousta ylös ja mennä siihen kaverusten viereen ja sanoa, että haluaisin osallistua keskusteluun… harvemmin olen törmännyt vanhojen miesten kahvipöytäkeskusteluun, joka olisi ollut näin täyttä asiaa… ja sitten sanotaan, että miehet eivät keskustele kuin korkeintaan urheilusta!

Voisikohan kuntaan perustaa sellaisen palvelupisteen, jossa joku luotettava virkailija makselisi ikäihmisten sinne tuomia laskuja vaikka 2-3 kertaa kuukaudessa yhdessä näiden ikäihmisten kanssa heidän pankkitileiltään? Jos ei tällaista virkailijaa ole saatavissa, voisin ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Minua niin sieppaa tämä senioreiden mitätöiminen! Ihmisiä me kaikki olemme! Senioritkin.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar