Tiistaikirje 43 – 22.10.2019, Kiertoympyrät ja muu ympäristötaide

tisdag 22 oktober 2019 - 11:50 | 0 Kommentarer

Miten paljon onkaan juttua riittänyt viime viikolla Sipoon neljännestä kiertoliittymästä ja sen susista! Olen seurannut asiaa ihan ihmeissäni. Mukaan on vedetty keskusteluun myös aikaisemmin valmistuneet ympyrät… olen ihmeissäni siitä, miten paljon kritiikkiä ympyrät ovat saaneet!

Kun seitsemän vuotta sitten muutettiin Sipooseen ja näin pupuympyrän ensimmäisen kerran. En ollut silmiäni uskoa! Mielestäni se oli loistava keksintö ja hauska. Hymy hiipi suupieleen väkisinkin. Kun sitten myöhemmin puput saivat talvipakkaseen kaulahuivit, olin jo tikahtua naurusta. Onnittelin itseäni siitä, että olin muuttanut kuntaan, jossa myös huumorille oli tilaa. Mihin se nyt on kadonnut?!

Meillä kävi viime viikon aikana kaksi ystäväpariskuntaa Helsingistä. Tuli juttua susiympyrästä sitten heidän kanssaan. Toinen pariskunnista ei ollut käynyt koskaan Nikkilässä ja toisen vierailusta oli liki 40 vuotta ja molemmilla oli hienoinen epäilys, ettei siellä ole edes kunnon ruokakauppaa. Niinpä tein molemmille pariskunnille ehdotuksen, että ennen kotiinlähtöä hypätäänkin autoon ja ajetaan Nikkilään katsomaan, miltä siellä näyttää. Toisen pariskunnan kanssa pyörähdettiin katsomassa myös Tama Golfia, josta näkee meille tullessaan vain kolmen reijän harjoituskentän ja kaikki muu jää arvoitukseksi.

Molemmat pariskunnat olivat ihmeissään siitä, että Nikkilässä oli niinkin  paljon kerrostaloja ja hyvät elintarvikekaupat. Koulujen määrä ihmetytti ja etenkin pupuympyrään kummatkin ihastuivat ja totesivat, että tosi hyvä keksintö tehdä tuollaiset maamerkit ympyröihin. Helpottaa vieraassa paikassa perille löytämistä ihan varmasti ja ovat lisäksi hauskoja. Susiympyrän susia käytiin myös kurkistamassa, mutta kun kaikki eivät vielä ole valmiina, eivätkä ole paikoillaan, kokonaisuudesta ei voi vielä arviota antaa… kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että sudet ovat komeita ja puoltavat hyvin paikkaansa juuri Sipoossa.

Asiasta virisi keskustelu myös yhden ystäväni kanssa, joka seurailee blogejani. Sain häneltä viestin, jossa hän kehotti minua ottamaan yhteyttä kunnan päättäjiin ja toivomaan susille yövalaistusta! Mukana oli kuva kirkkailla, pinkillä ja sinisellä neonvaloilla valaistusta sudesta, joka oli kieltämättä aika komea näky, mutta en voi julkaista kuvaa, kun en tiedä, kenen kuva se alkujaan on, enkä voi pyytää julkaisulupaa. Harmi.

Ilmeisesti nämä tämän tyyppiset ympyrä somisteet ovat ihan sipoolainen juttu, kun kukaan, jonka kanssa olen asiasta jutellut, ei ole kertonut törmänneensä vastaaviin asioihin ainakaan Suomessa. – Onhan tuolla tienvarsissa kaikenlaista taidetta ja monumenttia, mutta varsinaisesti kiertoliittymissä  sellaisista ei ole ennestään havaintoja muualta.  – Korjatkaa, jos olen väärässä!

No, kaikki eivät rakasta taidetta, eikä sitä voi edellyttääkään, mutta kun itsekin maalailen kiviä ja teen kaikenlaista taidetta harrastuksenani, niin olen erityisen iloinen näistä Nikkilän ympyröistä ja ehdotankin, että kunnan kasvaessa taidetta lisätään kaikkiin Sipooseen rakennettaviin kiertoliittymiin! Söderkullaankin sopisi ympyrämaskoteiksi vaikka villisikalauma! - Eihän siitä ole pitkää aikaa, kun joku ajoi villisikakolarinkin Porvoon moottoritiellä! JaTalmassa ainakin pyörii myös kettuja, jotka sopisivat hyvin maskoteiksi pupu- ja porkkanaliittymien lisäksi… Niin, ja jonkinlaista ympäristötaidetta voisivat teiden ja peltojen reunoille tehdä metsää raivaavat ja polttopuita kasaavat ihmisetkin… olen nähnyt jossain kuvia klapeista ja isommista rangoista kasatuista kaloista, villisioista ja vaikkapa klapitaloista ikkunoineen kaikkineen. - Täällä Talmassakin  joku on tehnyt hienoa työtä, kun on raivannut sähkölinjojen alta yms. näkyvyyttä estäviä puita ja rankoja pois,  pinonnut ne kauniisiin pieniin kasoihin. Mutta kukaan ei ole niitä mihinkään sieltä korjannut!  Siellä ne nyt hiljalleen mätänevät ja maatuvat… surullista. – Niistäkin olisi voinut tehdä jonkun ympäristöteoksen ihmisten iloksi, jos ei kukaan polttopuita ole tarvinnut! Oikeastaan haluaisin jonkun tuollaisen kuvituskuvan kaltaisen villisikarisukasan johonkin tontin kulmaan, jos lähiaikoina jossain lähellä tehdään metsässä siivousta, eikä ole ideaa, miten rankakasaa voisi hyödyntää!  - Vain mielikuvitus on rajana, jos annetaan vaan kaikkien kukkien kukkia!

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar